دستگاه XRF آنالیز معدن ترمو پرتابل
دستگاه XRF آنالیز معدن ترمو پرتابل
لطفا در خواست خود را در واتساپ اعلام کنید.
شماره واتساپ و تلگرام :۰۹۱۲۹۵۶۵۸۹۹
مدیر فروش: وهاب ترکاشوند
نقد و بررسی محصول
معدن
معدنکاری یا کانِش(به انگلیسی: Mining) به عمل استخراج کانیهای ارزشمند یا دیگر مواد از زمین و معمولاً از معادن گفته میشود. موادی که از این کانسارها بهدست میآید شامل فلزات، زغالسنگ، شیل نفتی، سنگهای قیمتی، الماس، سنگ آهک، سنگ بعد، سنگ نمک، طلا، نقره، پتاس، شن، خاک رس و موادی از این دست میشود. معدن کاری برای بدست آوردن هر ماده ای که نمیتوان از طریق فرآیندهای کشاورزی رشد داد، یا بهطور مصنوعی در آزمایشگاه یا کارخانه تولید کرد، لازم است. در یک تعریف کامل تر معدنکاری شامل استخراج هرگونه منبع تجدیدناپذیر مانند نفت، گاز طبیعی یا حتی آب نیز میشود.
استخراج سنگ و فلز از زمانهای پیش از تاریخ توسط انسان انجام میشدهاست. فرآیندهای معدن کاری مدرن شامل جستجوی بدنه معادن، تجزیه و تحلیل پتانسیل سود یک معدن پیدا شده، استخراج مواد مورد نظر و احیای نهایی زمین پس از بسته شدن معدن است.
عملیات استخراج، هم در طول دوره فعالیت معدن و هم پس از بسته شدن آن، معمولاً بر روی بر محیط زیست اثرات مخربی ایجاد میکند. از این رو، اکثر کشورهای جهان مقرراتی را برای کاهش این تأثیرات منفی تصویب کردهاند. موضوع ایمنی کار نیز، مدتهای طولانی است که نگران کننده است و شیوههای مدرن بهطور قابل توجهی باعث بهبود ایمنی در معادن شدهاست.
تعریف معدن
«معدن» یا «کانسار کانی» یا به صورت خلاصه «کانسار» به جای انباشت طبیعی فلز یا سنگهای گوناگون که ارزش اقتصادی داشته باشد میگویند. معادن به دو دستهٔ کلی تقسیم میشوند:
- معادن سطحی
- معادن زیرسطحی (زیرزمینی)
هر کدام از دستههای بالا دارای زیر مجموعههای مختلفی هستند که با توجه به نوع مادهٔ معدنی و شکل کانسار دستهبندی میشوند. یک نوع از دستهبندی معادن شامل نوع مادهٔ معدنی میشود که به دو دستهٔ زغالی و غیر زغالی تقسیم میشود.
تکنیکهای استخراج
تکنیکهای استخراج را میتوان به دو نوع حفاری متداول تقسیم کرد: استخراج سطحی و استخراج زیرسطحی (زیرزمینی). امروزه استخراج سطحی بسیار رایج است و به عنوان مثال ۸۵٪ از مواد معدنی در آمریکا (به استثنای نفت و گاز طبیعی)، از جمله ۹۸٪ سنگهای معدنی فلزی، به این روش استخراج میشوند.
مواد هدف به دو دسته کلی تقسیم میشوند: رسوبات جامانده (ذخایر پلاسری)، که شامل مواد معدنی ارزشمند موجود در شنهای رودخانه، شنهای ساحلی و سایر مواد غیر تلفیقی است؛ و رسوبات لود (lode deposits)، که شامل مواد معدنی با ارزش در رگهها، لایهها یا دانههای معدنی که بهطور کلی در کل توده تخته سنگ پراکنده شده است. هر دو نوع کانسار معدنی، پلاسر یا لود، به دو روش سطحی و زیرسطحی استخراج میشوند.
استخراج برخی از مواد، از جمله بسیاری از عناصر کمیاب زمین و استخراج اورانیوم، با روشهای کمتر متداولی مانند شستشوی درجا انجام میشود: در این روش هیچگونه حفاری نه در سطح و نه در زیرزمین انجام نمی شود. استخراج مواد معدنی هدف توسط این روش مستلزم محلول بودن آنها است، به عنوان مثال، پتاس، پتاسیم کلرید، سدیم کلرید، و سدیم سولفات که در آب حل میشوند. برخی از مواد معدنی مانند سنگهای معدنی مس و اکسید اورانیوم برای حل شدن به محلولهای اسید یا کربنات نیاز دارند.
استخراج سطحی
در استخراج سطحی برای دستیابی به ذخایر سنگ معدن، پوشش گیاهی سطحی، گل و لای و در صورت لزوم لایههای سنگ بستر برداشته میشوند. تکنیکهای استخراج سطحی عبارتند از:
- استخراج معادن روباز (Open-pit Mining)، که در آن مواد از یک گودال باز در زمین استخراج میشوند
- استخراج معادن سنگ (quarrying)، که با استخراج معدن روباز یکسان است، با این تفاوت که به معادن ماسه، شن، سنگ و خاک اشاره دارد
- استخراج رگه ای (strip mining)، که شامل جدا کردن لایههای سطحی برای آشکار کردن سنگهای معدن یا درزهای زیر زمین است؛
- برداشتن قله کوه (mountaintop removal)، که معمولاً برای استخراج زغالنگ انجام میشود، و شامل برداشتن قله کوه برای رسیدن به کانسارهای معدنی موجود در عمق است. بیشتر ذخایر پلاسری (ولی نه همه)، به دلیل طبیعت عمق کم آنها، با روشهای سطحی استخراج میشوند.
- استخراج گورستان پسماندشهری (Landfill mining)، که در آن گورستانهای قدیمی پسماند شهری حفاری شده و فراوری میشوند.استخراج از محل دفن زباله به عنوان یک راه حل برای مقابله با انتشار طولانی مدت متان و کاهش آلودگی محلی در نظر گرفته میشود
-
استخراج زیرسطحی
استخراج زیرسطحی شامل حفر تونل یا شافت به داخل زمین برای رسیدن به ذخایر سنگ معدن است. سنگهای معدنی، جهت فرآوری و تخته سنگهای زائد، جهت دفع، از طریق این تونلها و شافتها به سطح زمین انتقال داده میشوند. استخراج زیرسطحی را میتوان با توجه به نوع شافتهای دستیابی، و روشهای استخراج یا روشهای استفاده شده برای رسیدن به کانسار معدنی طبقهبندی کرد.
- در استخراج افقی (Drift mining) از تونلهای دسترسی افقی استفاده میشود،
- در استخراج شیبی (Slope mining) از شافتهای دسترسی شیب دار استفاده میشود،
- در استخراج عمودی (Shaft mining) از شافتهای دسترسی عمودی استفاده میشود.
استخراج در بسترهای سخت و نرم به تکنیکهای مختلفی نیاز دارد. سایر روشها عبارتند از:
- استخراج انبارهای (shrinkage stoping)، که منظور استخراج به سمت بالا، و ایجاد اتاقکهای زیرزمینی ذخیرهسازی است،
- استخراج دیواره طولانی (long wall mining)، که منظور خرد کردن سطح یک سنگ معدنی طولانی در زیرزمین است،
- استخراج اتاق و ستون (Room and pillar)، که در این روش تونلهایی حفاری شده و ستونهایی برای پشتیبانی از سقف ایجاد میشود. پس از استخراج اتاق و ستون اغلب استخراج عقبنشینی انجام میشود، که در آن ستونهای پشتیبانی با عقبنشینی معدنچیان برداشته میشوند و اتاقکها تخریب و پر میشوند و در نتیجه سنگ معدن بیشتری در معرض کار قرار میگیرد.
سایر روشهای استخراج زیرسطحی عبارتند از: استخراج سنگ سخت، که استخراج سنگهای سخت (آذرین، دگرگونی یا رسوبی) است، استخراج گمانهای (bore hole mining)، استخراج به روش کندن و پرکردن، استخراج سوراخ طولانی شیب دار، غارنوردی در زیر سطح و غارنوردی بلوکی (استخراج تخریب بزرگ).
استخراج دیواره بلند
استخراج دیواره بلند شکل دیگری از استخراج سطحی است که از استخراج آگری (استخراج به وسیله مته مارپیچ) حاصل شدهاست. در استخراج دیواره بلند، درز رگه زغالسنگ توسط یک دستگاه هیدرولیکی با مکانیزم انتقال تیر هیدرولیکی (PTM) باز میشود. با استفاده از یک دستگاه تصویربرداری ویدئویی یا یک سنسور اشعه گاما یا سایر سیستمهای Geo-Radar مانند سنسور تشخیص رابط زغالسنگ-سنگ (CID)، اپراتور میتواند رابط درز-سنگ را ببیند و پیشرفت مستمر معدن را هدایت کند.
معدن سنگ
معدن سنگ (انگلیسی: Quarry) به جایی گفته میشود که در آن سنگ قواره، سنگ، سنگدانه، سنگ لاشه، ماسه، شن یا سنگ لوح از زمین استخراج میشود. معدن سنگ همانند معدن روباز است که انواع کانی از آن استخراج میشود. تنها تفاوت جزئی میان این دو در این است که به معادن روبازی که مواد و مصالح ساختمانی و سنگ قواره تولید میکنند، معدن سنگ گفته میشود.
واژه معدن سنگ برای معادن سنگ زیرزمینی نیز بهکار میرود.
انواع سنگ
انواع سنگهایی که از معدن سنگ استخراج میشود، شامل موارد زیر است:
- گچ فرنگی
- کائولینیت
- اخگر
- رس
- زغال سنگ
- سنگدانه، ماسه و شن
- صدفسنگ
- دیاباز
- گابرو
- سنگ خارا
- ماسهسنگدانهدرشت
- سنگ گچ
- سنگ آهک
- سنگ مرمر
- سنگ معدن
- سنگ فسفاتی
- ماسهسنگ
- سنگ لوح
معدن شن و ماسه عشق رز
معدن شن و ماسه عاشق رز در پل بلده در محور جاده هراز در استان مازندران قرار دارد. این معدن مدتها تعطیل بود اما چندی قبل تعدادی از مالکان مجوز بهرهبرداری موقت از این معدن را گرفته و شروع به کار کردند.
حدود ۴۰ معدن کوهی تولید شن و ماسه در جاده هراز فعال است
واقعه معدن
در تاریخ ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ سقوط یک دستگاه لودر هنگام کار روی یک بولدوزر موجب کشته شدن راننده بلدوزر و زخمی شدن دو کارگر شد. برداشت غیراصولی و رعایت نکردن اصول ایمنی علت این حادثه بود. قبلاً سفارش شده بود که طبق اصول فنی برداشت سنگ باید از بالادست انجام شود اما به دلیل محدودیتهای اعمال شده از جانب اداره منابع طبیعی استان مازندران برای معادن از جمله این معدن چنین مشکلاتی در استخراج پیش میآید
معادن استان مازندران
گفته میشود به دلیل محدودیتهای اعمال شده از جانب اداره منابع طبیعی استان مازندران برای معادن، معدن داران مجبورند از پایین سینه کار معدن برداشت نمایند که در چند ماه اخیر به همین دلیل شیب سینه کارهای استخراجی افزایش یافته و منجر به چندمین حادثه در ۶ ماه اخیر برای معادن جاده هراز شده است که نتیجه آن فوت کارگران و رانندگان ماشین آلات استخراجی هست.
حوالی ساعت ۱۱ و بیست دقیقه روز یکشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ سقوط یک لودر در معدن شن و ماسه هردورود استان مازندران ۲ کشته و زخمی بر جای گذاشت
در آبان ماه ۱۳۹۵ مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری آمل گفت: بر اثر ریزش دیواره معدن شن و ماسه در جاده هراز یکی از کارگران این معدن کشته شد. این حادثه صبح روز ۱۸ آبان بر اثر ریزش دیواره معدن شن و ماسه در منطقه چالدران جاده هراز اتفاق افتاد که طی آن در حین برداشت مصالح معدنی دیواره معدن سست و باعث ریزش حجم زیاد مصالح، بر روی لودر راننده آن شد. راننده لودر به علت فشار زیاد وارده در دم کشته شده شد.
|
طلا ، عنصر شیمیایی است که در جدول تناوبی با نشان Au ( لاتین aurum ) و عدد اتمی ۷۹ وجود دارد. طلا فلزی است نرم ، براق ، زرد رنگ ، چکشخوار ، قابل انعطاف ( سه ظرفینتی و یک ظرفیتی ) و فلز واسطه که با بیشتر عناصر شیمیایی واکنش ندارد و تنها بوسیله کلر و تیزاب سلطانی ( آمیزه ای از اسید نیتریک و اسید هیدروکلریک ) مورد حمله قرار میگیرد.
این فلز عمدتا” به شکل آزاد و بصورت تکههایی در سنگها و رسوبهای آبرفتی وجود دارد و یکی از فلزات ضرب سکه میباشد. طلا در بسیاری از کشورها بعنوان معیار ارزش پول بکار میرود. همچنین در جواهرات ، دندانپزشکی و الکترونیک مورد استفاده قرار میگیرد.
تاریخچه
طلا ( از واژه سانسکریت Jval ؛ آنگلوساکسون gold ؛ لاتین aurum که همگی به معن طلا هستند ) را از دوران باستان شناخته و به ارزش بالای آن پی بردند. هیروگلیف مصری از ۲۶۰۰ قبل از میلاد این فلز را توصیف کرده و در کتاب عهد عتیق بارها به طلا اشاره شده است. زمان زیادی است که طلا یکی از گرانقیمتترین فلزات به حساب آمده و قیمت آن در تاریخ ، معیار بسیاری از پولهای رایج میباشد ( تحت عنوان پایه طلا شناخته میشود ).
از طلا بعنوان نمادی برای پاکی ، ارزش ، سلطنت و مخصوصا” نقشهایی که ترکیبی از این ویژگیها است استفاده میشود. نخستین هدف کیمیاگران ، تولید طلا از سایر مواد مانند سرب بود، اگرچه کیمیاگران هرگز موفق به این کار نشدند. گیمیاگران نشانه طلا را دایره و نقطهای در وسط میدانند و همچنین نشان ستاره شناسی هم هست.
در بسیاری از مسابقات به نفر اول مدال طلا ، به نفر دوم نقره و به نفر سوم برنز جایزه میدهند. بیشترین مقدار طلا در جهان در بانک مرکزی دولت فدرال آمریکا وجود دارد. در طی قرن نوزدهم هر جا ذخایر بزرگ طلا کشف میشد، هجوم طلا رخ میداد. از جمله هجوم طلای کالیفرنیا ، کلرادو ، اتاگو ، استرالیا ، Black Hills و کلوندایک.
پیدایش
طلا بخاطر سکون شیمیایی نسبی که دارد، بیشتر بصورت فلز محلی و ندرتا” به شکل تکههای بزرگ یافت میشود، اما معمولا” بصورت ذرات بسیار ریزی در برخی مواد معدنی ، رگههای کوارتز ، سنگ لوح ، صخره های دگردیسی و رسوبات آبرفتی که از این منابع سرچشمه گرفتهاند، دیده میشود. طلا بطور گسترده ای پراکنده شده و بیشترهمراه کوارتز یا پیریت است و در کانیهای پتزیت ، کالاوریت و سیلوانیت با تلوریم ترکیب شده است.
این عنصر با روشهای بهره برداری از رسوبات دارای طلا از رسوبات جدا میشود. آفریقای جنوبی منبع تقریبا” ۲,۳ ذخائر طلای جهان است ( منابع موجود در داکوتای جنوبی و نوادا دو سوم طلای مصرفی آمریکا را تامین میکنند ). طلا را با استفاده از سیانور ، آمالگام و گداختن از کانیها خارج میکنند.
پالایش این فلز اغلب بوسیله الکترولیز تحقق مییابد. این فلز در آب دریا و بر حسب مکان نمونه برداری بین ۰،۱ تا ۲ میلیگرم در تن یافت میشوند، لذا تا سال ۱۳۸۳ هیچ روش مفیدی برای بازیافت طلا از آب دریا ابداع نشده است. اگرچه طلا در صنعت و هنر بسیار مهم است، این عنصر وضعیت منحصر به فردی نسبت به تمامی کالاها دارد و آن ، حفظ ارزش خود در دراز مدت میباشد.
برآورد شده ست که با کل طلای پالایش شده جهان میتوان یک مکعب یکپارچه هر ضلع ۲۰ متر (۶۰ فوت) درست کرد.
خصوصیات قابل توجه
طلا عنصر فلزی است که کلا” به رنگ زرد دیده میشود، اما اگر بهدقـت جدا شود، میتواند سیاه ، قرمز سیر یا ارغوانی باشد. شاید بتوان گفت این فلز ، زیباترین عنصر و چکشخوارترین و قابل انعطافترین فلز شناخته شده است. در واقع یک اونس طلا را میتوان با چکش کاری به یک ورقه ۳۰۰ فوت مربع تبدیل نمود. طلا که فلزی نرم میباشد، برای استحکام بیشتر اغلب با فلزات دیگر آلیاژ میشود.
طلا یک رسانای خوب حرارتی و الکتریکی است که تحت تاثیر هوا و سایر معرفها قرار نمیگیرد. این فلز تا حد زیادی در برابر حرارت ، رطوبت و بیشتر عوامل فرساینده مقاوم است و بنابراین استفاده از آن در سکه و جواهرات بسیار مناسب است. رنگ طلای جامد و محلولهای کلوئیدی تیره رنگی که ( اغلب ارغوانی ) میتوان از آن تهیه کرد، به این علت است که فرکانس پلاسمون این عنصر در دامنه مرئی وجود دارد که موجب انعکاس نورهای زرد و قرمز و جذب نور آبی میشود.
طلای بومی معمولا”دارای ۸ تا ۱۰ درصد نقره میباشد، اما اغلب این مقدار بیشتر است. هرچه مقدار نقره بیشتر شود، رنگ طلا سفیدتر و جرم مخصوص آن کمتر میشود. آلیاژ آن با مس به رنگ قرمز ، با آهن به رنگ سبز و با آلومینیوم به رنگ ارغوانی میباشد. جواهراتی که در شرق آمریکا با ترکیباتی از طلای رنگین به توریستها فروخته میشود، به نام طلای Black Hills داد و ستد میشود.
حالات اکسیداسیون معمولی طلا شامل ۱+و۳+ است.
![]() |
کاربردها
- طلای خالص برای استفادههای عادی بسیار نرم هستند، لذا برای استحکام آن ، با نقره و مس آلیاژ میسازند.
- در بسیاری از کشورها از طلا و بسیاری از آلیاژهای آن در جواهرات و ضرب سکه و نیز بعنوان شاخصی برای مبادلات پولی استفاده میشود.
- بهعلت هدایت الکتریکی خوب و مقاومت آن در برابر فرسایش و سایر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی این عنصر، از اواخر قرن بیستم طلا بعنوان فلز صنعتی مهمی به حساب آمده است.
- طلا عملکرد مهمی در رایانه ، تجهیزات ارتباطی ، موتور هواپیمای جت و فضاپیماها و بسیاری محصولات دیگر دارد.
- هدایت الکتریکی خوب طلا و مقاومت آن در برابر اکسیداسیون موجب کاربرد وسیع آن برای آبکاری سطح اتصال دهندههای الکتریکی شده است تا اتصالی خوب با مقاومت کم تضمین شود.
- طلا همانند نقره میتواند با جیوه ، ملغمه محکمی را تشکیل دهد که گاهی از آن برای پر کردن دندان استفاده میشود.
- اخیرا” طلای کلوئیدی ( ذرات یک بیلیونیم طلا ) که محلولی کاملا رنگی میباشد، برای مصارف بیولوژیکی و پزشکی در آزمایشگاههای زیادی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین برای رنگ طلائی روی سرامیکها قبل از پختن در کوره استفاده میشود.
- از اسید Chlorauric در عکاسی برای پررنگ کردن تصویر نقرهای استفاده میشود.
- Disodium aurothiomalate برای درمان روماتیسم مفصلی بکار میرود؛ (درون عضله وارد میشود).
- از ایزوتوپ Au-198 ( با نیمه عمر ۲,۷ روز ) برای درمان برخی سرطانها و بیماریهای دیگر استفاده میشود.
- طلا بعنوان یک ماده بیولوژیکی که امکان پوشش بوجود میآورد، کاربرد دارد و باید آنرا بوسیله میکروسکوپ الکترونی ( scanning electron microscope ) مشاهده نمود.
- طلا اغلب نماد بهترین و والاترین دستاوردها میباشد. یک مدال طلا مانند روبان آبی ، بهترین پاداش در بازیهای المپیک و بسیاری از رقابتهای دیگر است.
- چون طلا منعکس کننده خوبی برای هر دو نور مادون قرمز و نور ساکن است، بعنوان لایه محافظ سطح بسیاری از ماهوارهها مورد استفاده قرار میگیرد.
ارزش
طلا مانند فلزات پُر ارزش دیگر با سیستم توزین تروی سنجیده میشود و در صورت آلیاژ با سایر فلزات از اصطلاح carat برای مشخص کردن مقدار طلای موجود با عیار ۲۴ ( که طلای خالص است ) استفاده میشود. ( در ایران بیشتر از مثقال برای معاملات بازار طلا استفاده میشود و برای آلیاژهای طلا از میزان عیار اسفاده میشود که عیار ۲۴ طلای خالص میباشد).
در طول تاریخ از طلا برای پشتیبانی پول و در سیستمی تحت عنوان پایه طلا استفاده میشد که در این سیستم ، یک واحد از پول رایج معادل مقدار معینی طلا بود. مدت زیادی ارزش طلا توسط آمریکا برای هر اونس تروی ۲۰,۶۲ دلار تعیین شد، اما در سال ۱۹۳۴ ارزش طلا ۳۵،۰۰ دلار برای هر اونس تروی تثبیت شد.
به سبب بحران طلا در ۱۷ مارس ۱۹۶۸ طرح نرخگذاری دوگانه ایجاد شد که طبق آن برای تثبیت ارزش بینالمللی ، طلا همچنان به قیمت سابق ۳۵،۰۰ دلار در هر اونس تروی باقی ماند، اما قیمت آن در بازار خصوصی اجازه نوسان یافت؛ این سیستم نرخگذاری دوگانه در سال ۱۹۷۵ هنگامیکه نرخ طلا اجازه نوسان یافت، متوقف شد. از سال ۱۹۶۸ نرخ طلا در بازار آزاد نوسان شدیدی یافت، بطوریکه در ژانویه ۱۹۸۰ به ۶۲۰ دلار در هر اونس تروی رسید، اما تا ژانویه ۱۹۹۰ قیمت آن به ۴۱۰ دلار در هر اونس تروی کاهش یافت.
گاهی اوقات ، مالکیت طلا به خاطر نقشی که بعنوان پشتوانه پول دارد، محدود و یا ممنوع میشود. در آمریکا مالکیت خصوصی طلا جز بصورت جواهر و سکه بین سالهای ۱۹۳۳ و ۱۹۷۵ ممنوع شده بود. چون طلا مدت زمان بسیار طولانی ارزش خود را حفظ کرده است، بعنوان یک سرمایهگذاری مشهود اغلب بهصورت بخشی از یک سهام نگهداری میشود.
چون طلا ارزش خود را حتی هنگامیکه پول بیپشتوانه بیارزش میشود حفظ میکند، بنابراین مخصوصا” در زمان ناتوانی یا تورم دید مورد نیاز است.
قراردادهای آینده برمبنای داد و ستد جاری طلا در COMEX ( محل خرید و فروش کالا ) است که شعبه ای از بازار بورس نیویورک ( New York Mercantile Exchange ) میباشد و پیشبینی قیمت طلا و سایر کالاها در آینده در این مکان انجام میگیرد.
ترکیبات
- کلرید دارای طلا (AuCl۳) و اسید کلروئیک ( HAuCl۴ ) رایجترین ترکیبات طلا هستند. اگرچه طلا فلز بیاثر است، اما قادر است ترکیبات فراوانی بسازد.
- در تیزاب سلطانی حل شده تولید یون –AuCl۴ منفی می کند.
- هالیدهای طلا ( F , Cl , Br , I )
- کالکوژنیدهای طلا ( O , S , Se , Te )
- ترکیبات خوشهای طلا
ایزوتوپها
تنها یک ایزوتوپ پایدار و ۱۸ رادیوایزوتوپ که فراوانترین آنها Au-195 با نیمه عمر ۱۸۶ روز است، برای طلا وجود دارد.
کالکوزیت
کالکوزیت (به انگلیسی: Chalcocite) با فرمول شیمیایی Cu۲S از مهمترین سنگ معدنهای مس و از مجموعه کانیهاست. دراسیدنیتریک محلول است -با آب تمیز میشود- کانیهای مشابه آن آکانتیت، تترائدریت و بورنیت است که ازنظر رنگ خاکه ازیکدیگر قابل تفکیک میباشند. کالکوزیت زمانی در معدنهای کورنوال انگلستان و بریستول آمریکا به فراوانی یافت میشد.واژه کالکوزیت در اصل از کلمه یونانی Khalkos به معنای مس گرفته شدهاست.
ویژگیها
کالکوزیت درشعله گاز پراکنده و درشعله آتش با قطرات مس ذوب میشود. دراسید نیتریک محلول است – با آب تمیز میشود. Cu:۷۹٫۸٪ S:۲۰٫۲٪ با انکلوزیونهای Fe,Ag برای اولین بار در انگلستان کشف شد و از نظر شکل بلور: پهن و نسبتاً ضخیم – منشورهای کوتاه -، رنگ: خاکستری سربی که فوراً تیره شده و به آبی یا به سبز میزند.، شفافیت: کدر (اپاک)، شکستگی: صدفی – نامساوی، جلا: فلزی، رخ: نا کامل، سیستم تبلور: دوشکلی – ارترومبیک در زیر ۱۰۳ و در ردهبندی سولفور است و منشأ تشکیل آن هیدروترمال – ثانوی – است.
همایند کانیشناسی (پاراژنز) آن آکانتیت – تترائدریت – بورنیت- مس- کالکوپیریت- بورنیت- کوپریت و غیرهدرکلاهک آهن معادن آهنگاه بی پیرامیدال – ماکله است کاربرد آن: کانسار مس، از نظر ژیزمان بلوری – تجمع تودهای – دانهای – خاکهای – اندود – پسودومرفوز فراوان است و بیشتر در در انگلستان، روسیه، آمریکا، آلمان، شیلی یافت میشود
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است .